Vreau parchet, cu respect!
 

Home

Montaj parchet laminat

Montaj parchet stratificat

Montaj parchet bambus

Montaj lambriuri

Trepte cu parchet
mozaic din parchet

Sapa autonivelanta

Garantie

Vreau parchet

Istoric

Noutati

Termeni si conditii

Contact

 

 

   Scurt istoric despre parchet

ncă din cele mai vechi timpuri (unele mărturii datnd din anul 3000 I.Ch.), oamenii foloseau panouri din lemn pentru a se proteja de ger şi de animale. n secolul XII-XIII, n Franţa se utilizau podele din lemn de stejar şi măslin.
n secolul XIV, tot n Franţa, n castele şi reşedinţe se puneau pe jos două straturi de lemn:
unul servea ca suport, altul avea rol estetic propriu-zis.

Parchetul in forma in care il cunoastem noi astazi a aparut abia in a doua jumatate a secolului 19, insa "pardoselile din lemn" sunt mult mai vechi. Exista dovezi ce dateaza de mii de ani in privinta folosirii lemnului pentru protejarea de frig. In Franta, in Evul Mediu se foloseau doua straturi de podele din lemn, din care unul era pentru suport, iar celealt era la vedere. Etimologia cuvantului "parchet" este de origine franceza, insa semnificatia initiala era diferita. La Curtea lui Ludovic al XIV-lea sala de sedinte se numea "parquet" - diminutivul pentru "parc". Ati ghicit? Sala avea parchet  din lemn si, in timp, cuvantul a capatat si aceasta semnificatie.

Abia in epoca Baroca, in secolul 17, parchetul a devenit un element ce dadea eleganta decoratiunilor interioare. Erau imbinate bucati de lemn de culori diferite sau chiar contrastante, de stejar sau alte esente. Prelucrarea se facea manual, iar finisarea se realiza prin frecarea cu nisip. In orice caz, parchetul era un lux pe care si-l puteau permite doar cele mai bogate case. Oamenii de rand au folosit multa vreme placi de lemn neslefuite, eventual vopsite si batute in cuie.
Perioada coloniala din sec. 17 si 18 a cunoscut o dezvoltare a parchetului in America de Nord, datorita abundentei de materie prima -
lemnul - in aceasta zona. Americanii isi puteau permite sa renunte la dusumeaua de pamant si sa se bucure de caldura si confortul parchetului din lemn. Acesta nu era finisat cu nisip, ca in Europa, deoarece era facut din esente mai moi, iar slefuirea se facea in timp, pe masura ce era folosit.
In secolul 19 au inceput sa apara tot mai multe modele de parchet. Metodele de intretinere a parchetului masiv au devenit mai sofisticate, incluzand, pe langa finisarea cu nisip, si frecarea cu ceara, pentru a da luciu.
Spre inceputul sec. 20 a fost pusa in practica si ideea de parchet pre-montat, adica bucatile de lemn erau imbinate in atelierul tamplarului si erau transportate la casa clientului sub forma de placi mai mari, care erau dispuse pentru a forma
pardoseala. Treptat, materialele folosite pentru realizarea parchetului s-au diversificat, astazi putem alege intre parchetul clasic din stejar, parchet de bambus sau alte esente exotice.

Desi secolul 20 a adus si variantele altenative pentru pardoseli, cum ar fi linoleumul, mocheta sau parchetul laminat, parchetul din lemn masiv ramane mereu un simbol al elegantei si confortului.

 

                             

.